Purificator, dezumidificator, umidificator, care este diferenta?
14 March, 2023
Respirarea aerului sanatos in casa este importanta, iar deschiderea ferestrelor nu este suficienta, uneori ai nevoie de „ajutoare” tehnologice precum purificatoare, dezumidificatoare, umidificatoare si aparate de aer conditionat cu functie de dezumidificare pentru a obtine rezultate excelente, avand in vedere cat de poluat este mediul in care traim.
Se acorda multa atentie calitatii aerului, dar, de obicei, ne gandim la poluarea aerului fara a acorda importanta poluarii casnice. In interior ne simtim cumva protejati, dar nu este chiar asa. In interiorul peretilor casei, pot ramane prinse mici particule poluante nevazute cu ochiul liber si gaze daunatoare sanatatii si compusi organici volatili. Pentru a imbunatati situatia este mai bine sa deschizi fereastra si sa schimbati aerul cat mai des, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil si nu este neaparat suficient. Uneori pentru a fi sigur ca ai o calitate a aerului buna trebuie sa apelezi la dispozitive hi-tech.
Cum te poate ajuta un purificator?
Purificatorul este un aparat compact capabil sa filtreze aerul si sa elimine compusii organici volatili, praful, polenul, bacteriile si alte particule mici, invizibile cu ochiul liber, care se gasesc in aer. Aerul din jur este aspirat de purificator, trecut printr-un sistem de filtre care elimina impuritatile si apoi eliberat inapoi in mediu. Purificatorul creeaza asadar o circulatie buna a aerului in casa, filtrat de particule, bacterii, mucegaiuri. In plus, folosirea unui purificator iti permite sa ai o casa mai curata, cu mai putin efort. Totodata, purificatorul ajuta la curatarea rapida a aerului de mirosuri neplacute, precum cele provenite din folosirea bucatariei, fumul de tigara sau orice alt miros persistent in general, permitandu-ti sa obtii un mediu mai placut. Nu in ultimul rand un purificator reuseste sa retina si sa elimine aproape toti germenii si bacteriile prezente in aer. Acest lucru reduce sansele de a da gripa spre exemplu de la unul la altul in familie. Tot ca beneficii pentru sanatate, un purificator te poate scapa de polen, acarieni, par de animale si alte elemente care pot provoca reactii alergice. Purificatoarele cu filtre de inalta calitate retin alergenii prezenti in aer, reducand astfel riscul de reactii alergice in mediul casnic.
Dezumidificatoarele si beneficiile pentru casa
Dezumidificatoarele sunt dispozitive de inalta tehnologie create pentru a elimina excesul de umiditate care poate avea consecinte negative, nu numai asupra bunastarii oamenilor, ci si asupra incaperilor in sine. Sunt aparate foarte utile, atat vara, pentru a face caldura mai suportabila, cat si iarna, pentru a evita formarea condensului si deci formarea mucegaiului in casa si a obtine astfel un mediu mai confortabil. Sunt mai multe aspecte de evaluat la cumpararea unui dezumidificator: in primul rand, dimensiunea mediului care trebuie dezumidificat si numarul de persoane care locuiesc in casa. In continuare, este necesar sa se tina cont de dimensiunea si greutatea aparatului: pe piata exista dezumidificatoare fixe, care sunt conectate la o scurgere externa, si portabile care au un rezervor de colectare care trebuie golit in mod regulat. Mai mult, unele modele ofera tehnologii suplimentare privind purificarea aerului prin filtre care retin bacteriile si alergenii prezenti in aer. Exista si dezumidificatoare cu functie de ionizare a aerului care sunt deosebit de utile pentru cei care sufera de probleme respiratorii. Dezumidificatoarele emit ioni incarcati negativ care, in contact cu aerul, neutralizeaza particulele de praf, fum si polen pe care le depun pe sol. Pentru a elimina substantele depuse, pur si simplu stergeti podeaua cu o carpa.
Umidificatoarele pentru gradul potrivit de umiditate
Umidificatoarele sunt folosite pentru a echilibra nivelurile de umiditate. Gradul potrivit de umiditate are si avantaje pentru locuinta: poate preveni deteriorarea podelelor si a mobilierului din lemn, previne uscarea si craparea tencuielii si reduce electricitatea statica. Astfel, exista trei tipuri de umidificatoare: cele cu abur fierbinte – apa este incalzita pana la punctul de fierbere si apoi eliberata in aer; acest tip necesita curatare periodica din cauza formarii de calcar-, cele cu ultrasunete – apa este stimulata de ultrasunete, se creeaza vibratii care o transforma intr-o ceata de vapori reci – si cele prin evaporare – umidifica aerul fara emisie de abur, functionarea se bazeaza pe un ventilator care preia aerul din mediul inconjurator si il obliga sa treaca printr-un filtru de tip fagure. Atunci cand alegi un umidificator, este necesar sa iei in considerare capacitatea rezervorului si cantitatea de abur pe care umidificatorul este capabil sa o emita.
Daca te-ai intrebat pana acum care este diferenta dintre purificator, umidificator si dezumidificator speram ca aceste explicatii ti-au fost de folos. In unele situatii, oricare dintre acestea poate fi util, pentru ca modele mai noi au si funcii comune, umidificatorul oferind si posibilitatea de purificare a aerului spre exemplu. Insa, e bine sa analizezi care este nevoia ta prinicipala in casa si sa cumperi unul dintre aceste dispozitive in functie de aceasta.