Cum iti alegi castile: ghid de achizitie
Cum sa alegi castile perfecte? Este adesea o sarcina destul de dificila, si, pentru ca astazi oferta este foarte larga si este esential sa cunoastem toate detaliile pentru a selecta tipul care se potriveste cel mai bine nevoilor noastre specifice, am creat un ghid care explica foarte bine diferentele majore dintre tipurile de casti.
Alegerea dimensiunii castilor este, din motive evidente, punctul de plecare. Intrand in detalii, vei constata ca fiecare categorie se potriveste perfect unui anumit tip de utilizare.
Reducerea zgomotului
Pe langa dimensiunea castilor, pe care trebuie sa o alegi in functie de situatia in care le folosesti cel mai des, un alt aspect foarte important este reducerea zgomotului. Galagia externa este una dintre cauzele pierderii calitatii acustice atunci cand ascultam muzica cu casti; prin urmare, ar trebui sa optam pentru un model cu reducere a zgomotului, care utilizeaza o tehnologie activa pentru a oferi o ascultare confortabila in zonele cu zgomot ambiental ridicat. Acestea dispun de doua microfoane, plasate in ambele casti, care capteaza zgomotul ambiental (cum ar fi traficul rutier, sistemele de aer conditionat etc.) si creeaza un semnal de anulare a sunetului care blocheaza eficient zgomotul. Cele mai bune modele reusesc sa ofere o reducere de pana la 90%, oferind in acelasi timp un sunet excelent. Desigur, sistemul de reducere a zgomotului este potrivit pentru castile care se folosesc de obicei in aer liber sau in calatorii; daca, in schimb, ascultam muzica acasa, aceasta functie este aproape complet inutila. Acum ca am lamurit aceasta situatie sa trecem la cele mai cunoscute modele de casti.
Castile on-ear
Castile on-ear se caracterizeaza prin faptul ca sunt practice si au dimensiuni compacte: sunt mici si se sprijina direct pe urechi, neacoperindu-le complet pe acestea. Ele sunt cunoscute si sub numele de „supra-aurale” tocmai datorita acestei caracteristici. S-au nascut pentru a fi usor de transportat, unele modele avand si o structura pliabila. Izolatia acustica este mai mica decat cea a altor casti, desi exista modele care folosesc sisteme avansate de suprimare a zgomotului ambiental.
Castile over-ear
Castile over-ear sunt de obicei mari, permitand ca toate functionalitatile sa fie inglobate in carcasa castilor. In acest fel, ele permit izolarea urechii de sunetele provenite din mediul extern fara tehnologii speciale, permitand astfel ascultarea chiar si la volume mai mici fara a crea disconfort din cauza zgomotelor de fundal. Cu toate acestea, sunt mai grele, iar transportul poate fi deosebit de incomod pentru calatorii lungi. Daca intentionezi sa cumperi casti pentru a le folosi mai ales acasa, acesta este modelul pentru tine.
Castile in-ear
Castile in ear sunt introduse in interiorul canalului urechii, dupa cum le spune si numele. Acest aspect ofera deja o izolare initiala fata de zgomotul extern, intrucat castile in sine, care intra in canalul urechii, functioneaza ca dopuri si blocheaza o parte din undele sonore venite din exterior, evitand degradarea sunetului reprodus de casti. Difuzoarele sunt amplasate in casti, inchise in doua placute speciale de cauciuc care iti permit sa adaptezi dimensiunea castilor la cele ale canalului urechii. Totodata, acestea sunt cele mai compacte modele de casti, fiind si cel mai usor de transportat.
Cu fir VS fara fir
Exista casti traditionale care pot fi conectate la computere, smartphone-uri, televizoare etc. exclusiv prin utilizarea unui cablu, cel clasic de 3,5 mm, precum si prin diverse tehnologii digitale, de exemplu: USB pentru PC-uri, USB Type-C pentru smartphone-uri si Lightning pentru dispozitivele mobile Apple . Exista insa si casti fara fir care se pot baza pe diverse tehnologii. Casti cu infrarosu: sunt foarte ieftine, dar au o gama destul de limitata. Casti cu radiofrecventa (RF) – au o raza de actiune de pana la 100 de metri si ofera o calitate buna a sunetului, dar sunt mai predispuse la interferente. Casti Bluetooth – acestea sunt in prezent cele mai populare. Nu sunt la fel de ieftine ca modelele cu infrarosu sau cu frecventa radio, dar au avantajul de a se putea conecta la computere, smartphone-uri, tablete si alte dispozitive fara a fi nevoie de receptoare externe (cu conditia sa aiba suport Bluetooth incorporat). In plus, iti permit sa controlezi redarea multimedia si sa efectuezi apeluri (daca sunt echipate cu microfon). Calitatea audio este in general buna, dar evident castile cu fir sunt inca capabile sa ofere putin mai multa calitate a sunetului. Castile Bluetooth pot avea, de asemenea, un cip NFC care iti permit sa asociezi sursa pur si simplu prin apropierea celor doua dispozitive.
Exista si alte caracteristici tehnice foarte importante la castile pe care le gasiti pe piata. Castile pot avea de fapt drivere mai mult sau mai putin mari, din materiale mai mult sau mai putin rafinate. Majoritatea modelelor folosesc drivere din neodim, un material care ofera proprietati acustice excelente in timp ce cantareste foarte putin. Cu cat driverul este mai mare, cu atat sunetul este mai bun, de obicei, desi, desigur, castile cu drivere mai mari de 40 mm pot deveni cu adevarat inconfortabile in timpul ascultarii prelungite. Cu toate astea, cel mai important este sa te gandesti unde anume le vei folosi, in functie de asta poti alege dimensiunile si vei sti daca iti este necesar un microfon, functia de reducere a zgomotelor sau alte tehnologii.