Avantajele si limitarile sistemelor de operare iOS si Android
In acest articol ai prezentate cateva diferente de baza si tendinte ale sistemelor de operare iOS si Android:
Putini dintre noi reusesc sa traiasca chiar si o singura zi fara telefonul mobil si asta fiindca acesta a devenit astazi un device mai mult decat necesar. Smartphone-ul, denumirea actualizata a telefonului mobil, ne mentine conectati la informatii utile precum: prognoza meteo, stirile de ultima ora, newsletterele, mailurile cu facturi lunare sau prognoza cotatiilor bursiere. Tot cu ajutorul telefonului realizam achizitii, ne orientam mai usor in mediul urban, efectuam plata facturilor, ascultam audiobook-uri, parcurgem un curs online sau urmarim cel mai recent serial de pe platformele de streaming. Se estimeaza chiar faptul ca, în Romania, numarul telefoanelor mobile ar fi depasit numărul total al locuitorilor, ceea ce nu ne surprinde, tinand cont de avantajele prezentate mai sus.
Un aspect deloc neglijabil, daca nu esti la prima folosire a unui smarthphone, este sistemul de operare al telefonului. Principalele sisteme de operare pentru smartphone-urile existente la acest moment pe piata sunt iOS si Android. In general, cand vorbim de cele doua, nu este un secret faptul că utilizatorii obișnuiesc sa ramana fideli sistemului de oprerare cu care s-au obisnuit, trecerea de la un sistem de operare la altul fiind mai dificila in mod special din cauza diferentelor pe care dezvoltatorii le-au transformat in timp, in avantaje. Chiar daca ambele sisteme beneficiaza de aceleasi functionalitati de baza, exista si diferente care fac utilizatorii sa se imparta in doua tabere.
Diferente de baza intre iOS si Android
iOS este caracterizat de usurinta in utilizare, tendinta de simplificare a aplicatiei, viteza de rulare si stabilitate, acesta fiind optimizat exclusiv pentru dispozitivele iPhone. Se poate observa la cei de la Apple chiar o rezerva in privinta updatarii agresive a aplicatiei prin adaugarea de noi optiuni. Acestia prefera de multe ori sa astepte inainte de a implementa o noua functie si alteori ajung chiar sa elimine din functionalitati precum butonul Acasa. Acesta poate fi unul din motivele datorita caruia vom gasi la iPhone o capacitate mai redusa a bateriei fata de media dispozitivelor Android, deoarece o mentinere a aplicatiei la un nivel simplificat pastreaza un echilibru in ceea ce priveste eficienta energetica a dispozitivelor.
La sistemul de oprerare Android tendința este aproape inversă. Android-ul se caracterizeaza printr-o deschidere mult mai mare, poate chiar agresiva, fata de inovatie, printr-o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste partea de customizare, folosirea acestuia de catre mai multe marci de smartphone-uri si un numar mult mai ridicat de aplicatii gratuite. De asemenea, majoritatea marcilor care folosesc sistemul de operare Android pun la dispozitie telefoane ale caror baterii ajung chiar si la 5000 mAh.
Dacă discutam despre baterie, cu siguranta vom fi interesati de eficienta energetica raportata la puterea procesoarelor din dispozitivele ce folosesc cele doua sisteme de operare. Putem spune ca ambele exceleaza la capitolul putere de procesare, existand un tamdem in modul in care cele doua isi etaleaza an de an puterea procesoarelor. In prezent insă, iPhone se lauda cu o anumita superioritare in privinta raportului dintre puterea de calcul si eficienta energetica. Procesorul din gama de vârf, A14 Bionic folosit de iPhone in prezent, afiseaza un randament mai bun la testele de performanta care calculeaza eficienta energetica, in comparatie cu procesorul Qualcomm SM8350 Snapdragon 888, folosit in acest moment de cele mai performante dispozitive Android, ambele fiind introduse pe piață în anul 2020. Nu putem neglija faptul că o mare influență o are partea de hardware a telefoanelor, dar sistemul de operare joacă și el un rol deloc neglijabil, în această privință.
Raportarea iOS și Android față de modelele de telefoane din clasa medie
Poate ca nu esti interesat neaparat de un telefon de top. Ei bine, la acest capitol putem spune ca sistemul de operare Android are un anumit avantaj oferit de diversitatea de modele care au adoptat acest sistem de operare. Astfel, daca in clasa mid-range iOS vine cu un singur model de telefon, și anume iPhone SE care în anul 2022 are un preț de aproximativ 2100 de lei, Androidul se poate lăuda cu sute de modele din clasa mid-range, cu prețuri care pleaca de la 1300 de lei, cum este cazul telefonului Poco al celor de la Xiaomi care detine o memorie interna de 128 GB, 6 GB RAM si un ecran cu o rata de refresh de 120 Hz.
Diversitatea modelelor de telefoane existente ce integreaza sistemul de operare Android genereaza o concurenta ridicata pe aceasta nisa si se rasfrange intr-un avantaj pentru utilizatori. Daca utizatorii iPhone sunt determinati sa devina mai conservatori acceptand limitarea la un singur model, cu unele variatii, precum iPhone, iPhone Pro sau iPhone Pro Max, utilizatorii Android se pot bucura de o gama aproape nelimitata de designuri si functionalitati, de la modele ce imita intr-o anumita masura iPhoneul pana la modele inovatoare precum smartphone-urile pliabile de la Samsung sau modele adaptate pentru pasionatii de fotografie asemenea smartphone-ului Xperia PRO-I de la Sony.
Poti fi unul dintre acei fani Apple care utilizeaza dispozitive Android datorita preturilor accesibile ale acestora si astepti momentul in care vei intra în „lumea buna” si iti vei cumpara la randul tau un iPhone. Sau poate te regasesti in categoria celor mai pragmatici care pun pretul si utilitatea mai presus de orice avantaj. Suntem singuri ca nu vom reusi sa te determinm prin intermediul acestui articol sa realizezi trecerea de la un sistem de operare la altul. Nici nu ne-am propus acest lucru. In oricare dintre categorii te-ai afla, speram ca acest articol te-a ajutat sa-ti delimitezi si mai clar optiunile si preferintele legate de alegerea unui smartphone in functie de tendinta actuala a celor doua sisteme de operare.