Acumulatorul extern – de ce avem nevoie de el?
Viata noastra este strans legata de device-urile pe care le detinem. Daca ne uitam telefonul acasa, ne simtim putin pierduti. Parca ne-am izolat si ne temem de imposibilitatea de a lua legatura cu cei dragi. Iar daca pleci la drum lung, vrei sa iti poti folosi smartphone-ul sau tableta sa citesti articole sau sa te uiti la un film.
Iar pentru toate aceste lucruri, device-urile au o perioada de functionare limitata. Cu cat folosim mai multe aplicatii si cu cat smartphone-ul este mai smart, cu atat bateria se consuma mai repede.
Si pentru ca nu intotdeauna vei avea o priza alaturi cand ai nevoie de ea, poti apela la o solutie simpla: un acumulator extern, cunoscut si ca baterie externa.
La ce ne uitam cand alegem o baterie externa?
Bateriile externe sunt atat de diversificate, incat vei gasi cu siguranta un model pe placul tau. Exista cateva caracteristici care diferentiaza acumulatorii externi intre ei, si anume:
Marimea si capacitatea
De cele mai multe ori, cu cat este mai mare repectiva baterie externa, cu atat capacitatea ei de incarcare este mai mare. Insa in acest caz, este mai dificil de transportat, atat din cauza dimensiunii, cat si a greutatii.
De asemenea, o baterie cu o capacitate de incarcare mai mare vine si cu mai multe porturi USB, astfel incat poti incarca mai multe device-uri, nu doar telefonul.
In cazul bateriilor mai mici, puterea se ridica la un maximum de 3500 mAh. Sunt usor de transportat, fiind de mici dimensiuni. Insa cu o astfel de baterie reusesti sa incarci maxim 1 telefon, apoi trebuie reincarcata.
Bateriile de peste 3500 mAh, odata cu cresterea puterii de incarcare, sunt mai grele si mai voluminoase, insa iti ofera posibilitatea de a alimenta telefonul de mai multe ori. De asemenea, poti alimenta si alte device-uri: tablete sau chiar laptopul.
Timpul de incarcare
Un alt aspect important al unei baterii externe este reprezentat de viteza de incarcare. Randamentul se masoara in voltaj si amperi. Pentru o incarcare rapida, ai nevoie de 3 factori: telefonul sau device-ul care se doreste incarcat sa contina un circuit de incarcare capabil sa foloseasca unul dintre cele mai rapide standard de incarcare, o baterie care sa fie prevazuta de asemenea, cu acest aspect si un cablu menit sa suporte o astfel de viteza. Daca unul dintre cele 3 elemente nu are caracteristica respectiva, atunci incarcarea nu va fi prea rapida.
Doua dintre standardele de incarcare rapida sunt: Adaptive Fast Charging de la Samsung si Quick Charge de la Qualcomm. Amandoua functioneaza intr-o maniera asemanatoare, prin cresterea voltajului mai rapid decat amperajul. Cel de la Samsung functioneaza insa doar la anumite device-uri Samsung, iar Qualcomm Quick Charge are nevoie ca pe device-ul respectiv sa existe un chipset Snapdragon compatibil.
Daca beneficiezi de aceste standarde, poti incarca telefonul la o capacitate de 50% in doar 30 de minute, lucru extrem de util atunci cand ai nevoie urgent de baterie.
Incarcarea wireless
Foarte populare sunt si acele baterii externe care ofera posibilitatea de incarcare fara fir. Practic, iti “odihnesti” telefonul pe bateria respectiva si treptat se realizeaza incarcarea wireless. Sunt ideale pentru birou, arata futuristic si sunt usor de folosit. Scapi de un cablu in plus si te bucuri de mai mult spatiu pe masa de lucru.
Cauta in diversele modele disponibile si alege acea baterie externa care te avantajeaza. Tine cont de marimea si implicit capacitatea acesteia, de timpul de incarcare pe care ti-l poate oferi, precum si de tipul de incarcare: wireless sau cu fir.