Cum alegi espressorul de cafea potrivit?
21 February, 2023
Piata espressoarelor de cafea s-a dezvoltat pentru a raspunde nevoii de a avea o cafea la fel de buna ca in inima Italiei acasa. Astfel, exista trei tipuri de sisteme pe care le folosesc aparatele de cafea: cafea in capsule, cafea boabe si cafea macinata.
Cum iti dai seama care dintre cele trei variante ti se potriveste? Capsulele sunt practice si rapide, ofera confortul de a avea la dispozitie doze preambalate de cafea. Espressoarele cu cafea boabe sunt de regula cele mai complexe punand la dispozitie o gama larga de bauturi. Cele cu cafea macinata iti permit sa iti alegi doza de cafea si sunt la fel de simplu de folosit. Insa acestea sunt doar cateva detalii, citeste in continuare pentru a intelege care sunt avantajele fiecarui tip de espressor.
Aparatele care folosesc capsule
Sunt aparate usor de folosit, practice si usor de curatat. Capsulele sunt capabile sa pastreze cel mai bine proprietatile cafelei, impiedicand sa intre in contact cu aerul. Tot din acest motiv, calitatea espresso-ului obtinut cu capsulele este in general ridicata. Unele aparate de cafea cu capsule pot prepara si alte bauturi: ciocolata, cappuccino, ceai, ceaiuri din plante. Desigur depinde de aparat, insa de cele mai multe ori cafeaua este la fel de buna ca la orice cafenea si nu necesita nicio expertiza speciala. Dezavantajul ar fi ca, odata ce ai ales aparatul si, prin urmare, esti legat de un tip de capsula si nu vei putea schimba cand doresti brandul de cafea, totodata este cel mai scump mod de a face cafea acasa.
Espressoarele care folosesc cafea macinata
Aparatele de cafea din aceasta familie (care includ modelele mai ieftine) functioneaza cu amestecuri de cafea macinata. Cele mai bine echipate modele, datorita unui adaptor special care trebuie introdus in manson, functioneaza si cu pastai de cafea. Pastaile nu trebuie confundate cu capsulele, chiar daca este tot cafea pusa intr-un suport, exista totusi o diferenta intre ele. In pastai, cafeaua este ambalata in material celulozic, ca cel al pliculetelor de ceai si, prin urmare, este in contact cu aerul. Avantajul este ca pastaile sau podurile sunt universale si pot fi folosite cu toate aparatele care folosesc acest sistem. Astfel, poti schimba cand doresti marca de cafea sau pastai si implicit vei avea un cost mai mic. Dezavantajul consta in calitatea cafelei care depinde foarte mult de aparat. Pastaile isi pierd rapid aroma, mai ales daca sunt lasate nefolosite mult timp, iar masina este mai incomod de curatat.
Espressoarele cu cafea macinata
Se mai numesc si automate pentru ca fac totul singure incepand cu macinarea boabelor de cafea. Pentru a functiona, aceste aparate au nevoie doar de boabe de cafea; odata incarcate in rezervor, aparatul va macina si pregati cafeaua folosind rasnita speciala de cafea incorporata. Totodata, cum spuneam inca de la inceput, de cele mai multe ori acestea au functii care-ti permit si spumarea laptelui pentru a prepara o gama variata de cafele cum ar fi cappuccino, cafe latte, latte macchiato, etc. Marele avantaj este posibilitatea de a alege orice tip de cafea si de a gusta amestecuri unice. Insa, ce trebuie luat in calcul este faptul ca acestea au un pret mare de achizitie, timpi mai mari de pregatire, greutate si volum mai mare.
Atunci cand alegi un aparat de cafea, este necesar sa iei in considerare nu numai pretul de achizitie a aparatului, ci mai presus de toate costul cafelei care urmeaza sa fie utilizata in aparat (consumul de energie electrica este neglijabil in general). Astfel in momentul in care iti alegi aparatul nu uita sa iei in calcul si acest aspect pe langa cele prezentate mai sus.