Tips&Tricks: Cum pastram racoarea in casa pe timp de canicula?
Suntem in plina vara si ne place! Insa zilele sunt din ce in ce mai fierbinti, iar noptile calduroase nu ne lasa sa dormim linistiti.
Daca nu te afli pe litoral pe un sezlong, cu marea langa, care te asteapta sa te racoresti, atunci poate te ajuta niste tips&tricks cum anume sa pastrezi racoarea pentru mai mult timp in casa ta pe timp de canicula.
Tine jaluzelele sau storurile trase
Mare parte din caldura din casa provine de afara si din bataia soarelui in ferestre. Insa daca blochezi accesul acestei mase de caldura prin acoperirea geamului cu jaluzele sau storuri trase, atunci poti scadea temperatura din casa cu pana la 7-10 grade. In caz contrar, e posibil ca interiorul sa devina un adevarat solar, mai ales atunci cand ferestrele primesc soare direct dimineata sau seara.
Un ventilator si un pachet de gheata
Poti apela la un truc simplu si rapid: da drumul la un ventilator si aseaza in bataia lui un pachet de gheata sau niste apa rece de la frigider intr-un bol. Aerul imprastiat va fi mult mai rece si astfel intreaga camera se racoreste intr-un mod natural si placut.
Draperii inchise la culoare pe timp de vara
Oricine isi doreste o casa luminoasa, cu geamuri mari, prin care sa patrunda cat mai multa lumina naturala. Insa vara poti face o exceptie, mai ales daca soarele bate pe o perioada mare din zi. Foloseste draperii cu o culoare inchisa, deoarece acestea blocheaza mult din razele calduroase.
Usi inchise, usi deschise
Pe timpul zilei tine usile inchise la camerele in care bate soarele, in asa fel incat sa reduci din nivelul de caldura din interior. Noaptea insa, deschide toate usile si geamurile larg, in asa fel incat aerul mai racoros din timpul noptii sa aeriseasca toate incaperile.
Asternuturi din bumbac
Pe timpul verii opteaza doar pentru cearsafuri si fete de perna din bumbac. Fiind o fibra naturala, aceasta lasa pielea sa respire, ramane mai rece si nu se lipeste ca in cazul altor tipuri de tesaturi. Opteaza pentru bumbac si cand vine vorba de pijamale. Te vei simti mult mai confortabil decat in orice alt material.
Acorda atentie temperaturii corpului
Racorirea se face si din interior, nu doar din exterior. Pe timp de canicula consuma lichide reci, cu gheata, si racoreste-ti des mainile, picioarele si fata cu apa rece. Stai mult la umbra sau undeva la interior pe perioada amiezii si consuma lichide precum ceai, suc natural sau apa. In timpul noptii pune pe noptiera o sticla de apa sa poti bea rapid in cazul in care te trezesti deshidratat. De asemenea pune langa pat un vas cu apa in care sa iti poti scufunda picioarele. Te va ajuta sa te racoresti si sa adormi la loc usor.
Dormi pe o saltea pe podea
Daca noptile devin insuportabile de la caldura, e posibil sa rezolvi problema altfel. Caldura urca in partea de sus si practic e mai cald in pat sau intr-un pat supraetajat. La nivelul podelei, aerul este mai racoros, asa ca pune pe jos o saltea comoda (sau o saltea mai subtire daca ai curaj si nu ti-e teama de durerile de oase de dimineata). Vei vedea ca nu mai pare atat de cald si e foarte posibil sa ai nopti mult mai odihnitoare decat inainte.
Adio becuri incandescente
Becurile clasice functioneaza pe principiul incalzirii unui filament metalic pana se ajunge in punctul de incandescenta. De aici rezulta lumina, insa si o doza de caldura care se raspandeste si in casa. In plus, acest tip de becuri consuma cea mai mare cantitate de energie electrica dintre toate tipurile de becuri existente. E timpul sa le schimbi cu becuri de tip fluorescent (CFL). Consuma mai putin curent electric si nu se incalzesc.
Ia in considerare aceste simple trucuri pentru a pastra in casa o temperatura racoroasa si placuta pe timpul verii. Ai grija de tine si de cei dragi si, chiar daca uneori caldura te mai copleseste, nu uita sa te bucuri in continuare de vara!