Nu mai ai suficient spatiu pe telefon? Solutia: un card de memorie
Dezvoltarea industriei de telefoane si a aplicatiilor din ce in ce mai inteligente a venit la pachet si cu o problema: nu mai avem spatiu pe telefon! Suntem coplesiti de notificari prin care smartphone-ul ne semnaleaza reducerea critica a spatiului disponibil pentru stocare. Care ar fi solutia?
Solutia este reprezentata de achizitionarea unui card de memorie. Un astfel de card este compatibil cu majoritatea telefoanelor de azi, insa in functie de necesitati, e bine sa fii atent la diverse criterii.
Dupa ce criterii aleg cardul de memorie?
Tipuri de card de memorie
In prezent, cel mai intalnit tip de card este cel SD, care are o serie de derivate. Sa vedem ce reprezinta fiecare:
SD/Micro SD – acesta a fost primul format, cu capacitate pornind de la 1 MB si ajungand la 2 GB si 4 GB. Este disponibil in cele doua variante, clasica si micro.
SDHC/ Micro SDHC – capacitatea lor de stocare este cuprinsa intre 4 GB si 32 GB. Sunt disponibile in varianta clasica sau micro, cea din urma fiind folosita in special pentru telefon.
SDXC / Micro SDXC – Acesta este cel mai avansat tip de card de memorie de la momentul actual. Capacitatea lor de stocare este impresionant mai mare, cu valori de peste 64 GB. Pretul creste in functie de numarul de GB.
Capacitatea cardului de memorie
Avand in vedere cele scrise mai sus, este posibil sa iti propui achizitia unui card cu o capacitate de stocare cat mai mare. Insa inainte de a face acest lucru, este important sa verifici care este capacitatea maxima pe care o poate suporta device-ul pentru care il achizitionezi.
In general, smartphone-urile si tabletele functioneaza cu carduri de memorie de 32 GB sau cel mult 64 GB.
Valorile mai mari de atat se pot potrivi aparatelor foto profesioniste.
Viteza de transfer date a cardului de memorie
Viteza este foarte importanta. Ea va avea un rol decisiv in ceea ce priveste gradul de performanta al telefonului sau aparatului foto la care il folosesti.
Aceasta viteza este impartita pe clase: 2, 4, 6 si 10. O clasa mai mare inseamna o viteza de scriere si de transfer date mai accelerate.
Si de aceasta data trebuie tinut cont de tipul de dispozitiv pentru care alegem viteza cardului. Daca un device nu este prea performant, nu are rost sa cumperi un card cu o viteza ridicata, nu va ajuta.
In schimb, pentru un dispozitiv bun, merita sa iei si un card la fel de bun.
Cele mai intalnite valori de viteza sunt clasa 4, clasa 6 si clasa 10. Clasei 2 ii corespunde o viteza de pana la 3 Mbps, Clasei 4 de pana la 6 sau 13 Mbps, iar clasei 10 de pana la 21 Mbps. Daca viteza e buna, utilizatorul nu se confrunta cu erori sau intarzieri.
In ceea ce priveste pretul, acesta va creste direct proportional cu viteza de transfer si cu capacitatea lui de stocare. Daca esti atent si la brand, cele mai cunoscute la noi in tara sunt Samsung, SanDisk, Kingston, Transcend, Lexar. Cand alegi un card de memorie potrivit, tine cont de criteriile specificate mai sus, de brandul care l-a produs, precum si de bugetul pe care il ai la dispozitie.