Cat merita sa cheltuiesti pentru un Televizor?
16 May, 2019
Astazi, televizorul nu mai reprezinta doar o modalitate de vizionare a posturilor TV. Ne dorim mai mult de la acest produs, iar producatorii ne ofera diverse variante disponibile, la preturi mai mari sau mai mici.
Aceste preturi variaza in functie de caracteristicile tehnice ale unui TV, la care se adauga si reputatia brandului. Una dintre cele mai importante caracteristici care conteaza in alegerea unui TV este tehnologia ecranului.
Avem mai multe tipuri de ecrane TV. Atunci cand le vezi intr-un magazin insirate, te pierzi in atatea culori si ai impresia ca totul se rezuma la cum percepi imaginea cu ochiul liber. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Unele diferente sunt mai usor perceptibile decat altele, dar e bine sa consulti fisa tehnica pentru a intelege mai bine diferentele de pret de la un model la altul.
LED
Aceasta este cea mai intalnita tehnologie in productia de televizoare. Fiind cea mai raspandita, este si cea mai ieftina la ora actuala. Ea are la baza tehnologia LCD, care consta in existenta unor becuri care lumineaza din spate, astfel incat sa rezulte imaginea afisata pe ecran.
In cazul LED, se pleaca de la acelasi concept, insa exista mai multe led-uri de mici dimensiuni care asigura o mai buna redare a imaginii. Totodata, dispunerea acestor led-uri a permis si realizarea unui design slim.
De cele mai multe ori, aceste TV-uri au dimensiuni mici si medii. Pretul lor poate fi destul de scazut sau cel mult, mediu, lucru care permite o achizitie accesibila oricui.
OLED
OLED reprezinta un acronim care vine de la termenul de “organic light-emitting diode”.
Incepand cu 2015, tehnologia OLED a fost folosita pentru televizoare. Aceasta a fost incorporata in 2018 si in ecranele unor smartphone-uri precum: Apple iPhone XS, Huawei P20 Pro, Google Pixel 3 si Samsung Galaxy. La ora actuala este considerata cea mai avansata tehnologie in ceea ce priveste contrastul imaginii si miscarea.
In cazul unui ecran de tip LED nu poti reda negrul 100%. Deoarece exista o lumina in spate pentru intreaga suprafata a ecranului, va exista peste tot o oarecare luminozitate.
In schimb, in cazul unui OLED, acolo unde e vorba de negru, pixelii respectivi se inchid, astfel ca luminozitatea pentru zonele negre este zero.
Acest aspect are un impact pozitiv asupra consumului de energie. Prin faptul ca anumiti pixeli se inchid si functioneaza doar atunci cand este nevoie de ei, energia este folosita mult mai rentabil.
Rezulta o imagine mult mai buna, culori mai frumoase si o luminozitate mai placuta pentru ochi.
Tehnologia in sine, fiind mult mai complexa si avansata, vine la pachet si cu un pret ridicat. In timp, este foarte posibil ca si OLED sa devina mai accesibila, insa momentan, ea vine cu un pret mult mai ridicat decat cea de tip LED.
QLED
Tehnologia QLED este dezvoltata de Samsung. Desi poate provoca confuzii, fiind o denumire atat de apropiata de cea de OLED, producatorul spune ca exista o diferenta notabila. QLED este prezent in televizoarele create de Samsung in 2017 si 2018.
QLED functioneaza pe baza unei lumini din spate, ca si fratele mai varstnic, LED-ul. Desi asta inseamna si un negru mai luminos, Samsung puncteaza in special efectul de culori vibrante si stralucitoare. (Pe de alta parte, si LG a anuntat ca modelele noi OLED sunt cu 25% mai stralucitoare decat cele realizate in 2017.)
Dincolo de calitatea imaginii, Samsung pune accent si pe designul TV-ului.
In ceea ce priveste preturile, acestea concureaza cu cele ale OLED-urilor, fiind inca destul de piperate.
Asadar, cand vine vorba de televizoare, industria ofera 3 tehnologii de top din care potentialii cumparatori pot alege ceea ce corespunde mai bine asteptarilor lor si, bineinteles, bugetului.
Daca te intereseaza un televizor de calitate, la un pret rezonabil, poti alege din multitudinea de modele de tip LED. Oferta este foarte variata si se pliaza usor pe diverse bugete. Preturile pleaca de la un 500 de lei si pot ajunge si pana la un 5.000 de lei pentru modelele mai scumpe.
Daca iti doresti cea mai avansata tehnologie a momentului, atunci poti opta pentru un OLED. Aceasta alegere implica insa si un buget destul de mare pe care trebuie sa il ai la dispozitie. Pretul de pornire poate fi un 7.000 de lei.
In ceea ce priveste QLED, preturile se invart in aceeasi sfera. Se pleaca de la un 5.000 de lei si poate ajunge si pana la 20.000 de lei.
Tu decizi cat merita sa cheltuiesti. Oferta de televizoare este una extrem de variata. Important este sa fii multumit cu alegerea ta si sa ii strangi pe toti cei dragi in fata noului TV, sa vizionati impreuna emisiunile si filmele preferate.
Televizorul potrivit este cel care aduce toata familia la un loc. Poate ca ar trebui sa ne amintim mai des de acest lucru.