Vreau un aspirator! Cum il aleg pe cel mai potrivit pentru mine?
19 April, 2019
Aspiratorul este unul dintre cele mai intalnite produse electrocasnice. Nu putem concepe cum am putea face curat fara sa avem la indemana un aspirator. Si pe buna dreptate! Ne ajuta enorm, este usor de utilizat si scurteaza considerabil timpul dedicat curateniei.
Istoria aspiratorului
Acest tip de produs din zona de electrocasnice are o poveste veche. Primul prototip a fost inventat in 1901, atunci cand Hubert Cecil Booth a realizat o masinarie capabila sa acumuleze praful cu ajutorul unui motor cu combustie interna. Aparatul avea insa dimensiuni atat de mari, incat nu incapea intr-o cladire si atunci doar se introduceau pe geam niste tuburi care aspirau.
Primul aspirator care putea fi mutat, stramosul celui din zilele noastre, a fost realizat de Walter Griffiths, in 1905. Acesta aspira praful si avea un tub flexibil.
Apoi, in 1906, James B. Kirby si-a denumit inventia “Ciclonul Domestic”, care folosea apa pentru separarea mizeriei in locul unui filtru.
Primul aspirator cu motor a fost realizat in 1907 de catre James Murray Spangler din Canton, Ohio, modelul fiind prevazut si cu un sac pentru praf. Acest sac pentru strangerea prafului a fost realizat dintr-o fata de perna. Sa stiti ca n-a fost rau deloc 🙂 .
Avand in vedere ca nu a avut bani sa faca o minima activitate de productie cu ideea lui, acesta ii vinde brevetul de inventie lui William Henry Hoover, in 1908. Acesta din urma il va imbunatati, reusind sa incadreze produsul intr-o carcasa metalica si sa adauge accesorii pentru furtun. Tot el va proiecta si primul aspirator vertical, in 1926.
In prezent, piata de aspiratoare este atat de diversificata, incat ne pierdem in multitudinea de modele si branduri. Pretul nu este neaparat cel mai bun criteriu, deoarece diferentele dintre aspiratoare vin si cu beneficii specifice.
De ce aspecte trebuie sa tin cont atunci cand aleg un aspirator?
Inainte de a alege un produs anume, e bine sa te gandesti ce tip de aspirator ai prefera.
Sa aleg un aspirator cu sac sau fara sac?
Asta-i intrebarea. Atunci cand aspiratorul nu este prevazut cu sac, murdaria se colecteaza in interiorul unei cuve. Curatarea ei se face putin mai greu si trebuie avut in vedere sa nu iasa la loc din praful strans. In orice caz, unora li se pare mai economic in acest fel, deoarece nu mai cumpara si saci periodic. In schimb, exista si clienti in opinia carora este mai comod sa foloseasca un aspirator cu sac. Odata ce sacul este plin de praf, il arunca la gunoi si gata.
Model clasic sau aspirator vertical?
Multa vreme, oamenii cunosteau doar aspiratorul clasic, deseori greoi, pe care trebuie sa il tragi dupa tine prin toata casa. Acum avem si posibilitatea de a folosi un aspirator vertical, mai usor de manevrat, insa cu o capacitate mai redusa de stocare. Poate fi preferat de catre cei care au probleme cu spatele, pentru ca ii ajuta sa aiba o pozitie mai dreapta decat atunci cand folosesc aspiratorul clasic.
Recipient de colectare sau filtrare prin apa?
Atunci cand vine vorba de modalitatea de colectare a prafului, ai de ales intre un recipient de colectare care aduna si pastreaza reziduurile in forma lor uscata sau un model cu filtrare prin apa si care colecteaza praful prin intermediul unui mic bazin.
Optiunea din urma prezinta o modalitate mai igienica de colectare si eliminare a reziduurilor. Praful nu se mai imprastie si astfel aerul din incapere este mai curat si mai sanatos.
Aspirator cu fir sau portabil?
Cand vine vorba de electrocasnice, ne incanta ideea portabilitatii. Firul de priza ne limiteaza libertatea de miscare, lucru care ne deranjeaza deseori.
Astfel, ai posibilitatea de a alege intre:
– un aspirator clasic sau unul vertical, conectate la priza, cu o capacitate mare de stocare
– sau un aspirator de mai mici dimensiuni, fie vertical cu acumulatori, fie un aparat care se tine in mana, folosit pentru spatii mici (pentru masina, pentru curatarea mesei, a interiorului dulapurilor, etc)
Aspiri tu sau lasi robotul sa faca toata treaba?
Culmea tehnologiei ar fi atunci cand un aparat electrocasnic ar putea face totul in locul nostru, nu? Asa cum masina de spalat haine ne-a scapat de calvarul spalatului manual (pacat ca nu stie sa intinda si rufele dupa!), si industria aspiratoarelor a venit cu modele care pot aspira singure, in timp ce noi ne relaxam.
E vorba de acele modele cu aspirare automata, care se plimba singure prin casa si stiu sa se fereasca de obstacole. Exista insa inconveniente: uneori se blocheaza in cabluri sau nu reusesc sa mai iasa dintr-un loc, iar rezultatele nu sunt cele mai bune, ca atunci cand aspiri tu si ai grija de fiecare coltisor.
Dar daca preferi ca robotul sa faca treaba in locul tau, ca sa ai mai mult timp pentru tine si cei dragi, atunci un aspirator automat este cea mai potrivita alegere. Preturile sunt mai ridicate decat in cazul aspiratoarelor clasice, dar investitia merita.
Cata putere de aspirare are un anumit model?
Un aspirator performant va avea o putere de aspirare cuprinsa intre 300-450 W, in timp ce modelele mai ieftine prezinta valori cuprinse intre 200-300 W. Puterea de aspirare este specificata in caracteristicile produsului, pe cutie si in cartea tehnica a acestuia.
Daca vrei un model cu putere mare de aspirare, praful este strans mult mai repede, insa totodata poate fi dificila manevrarea lui, in special pe suprafata unui covor. In orice caz, va face o treaba buna, in special pentru posesorii de catei si pisici, care se confrunta cu problema parului de animale prin toata casa.
Acum, inarmat cu toate aceste informatii, poti cumpara cel mai potrivit aspirator pentru tine! Tu stii ce ai nevoie, nu trebuie decat sa urmaresti cu atentie si sa compari diversele modele de aspiratoare prezente pe piata. Shopping placut!