13 Sfaturi pentru a creste eficienta energetica in casa
16 February, 2023
Situatia economica actuala ne face sa ne gandim tot mai mult cum putem economisi, iar una dintre cele mai la indemna modalitati pentru a indeplini acest obiectiv este sa fim atenti la felul in care utilizam electrocasnicele din dotare. Exista multe modalitati de a economisi energie acasa; iata cateva trucuri de urmat pentru a avea o factura „mai lejera” si, de asemenea, pentru a contribui la binele planetei.
Primul pas pentru economisirea energiei electrice acasa este utilizarea aparatelor de moderne cu eficienta energetica ridicata. Presupunand ca majoritatea electrocasnicelor tale corespund acestui criteriu deja, iata ce poti face pentru a economisi si mai mult.
Eficienta energetica in bucatarie.
NU DESCHIDE USA FRIGIDERULUI INUTIL: deschiderea si inchiderea frecventa a usii frigiderului disperseaza frigul si iroseste energie electrica.
POZITIONEAZA CORECT A FRIGIDERUL: pentru a va asigura ca eficienta energetica ramane cea declarata de producator si indicata pe eticheta energetica, este necesar sa se acorde atentie distantei dintre frigider si perete care nu trebuie sa fie mai mica de 10 cm.
DEZGHEZATI CONGELATORUL: prezenta straturilor de gheata in congelator creste consumul de energie, de aceea acesta trebuie dezghetat in mod regulat si nu trebuie depozitate alimente deschise care elibereaza umiditate si care favorizeaza formarea ghetii.
UTILIZAREA CORECTA A MASINII DE SPALAT VASE: la fel ca toate aparatele electrocasnice, este indicat sa folositi masina de spalat vase seara dupa ce s-au adunat toate vasele folosite pe parcursul zilei; daca nu ai nevoi speciale, este de preferat sa alegi programul ECO si sa il pornesti cand compartimentul este complet incarcat
OPRITI CUPTORUL INAINTE CA ALIMENTELE SA FIE COMPLET GATITE: inainte ca prepartul sa fie complet gatit, poti opri cuptorul si utiliza numai caldura deja formata in cuptor
FOLOSESTE MAI DES CUPTORUL CU MICROUNDE: pentru a incalzi unele alimente, in special cele bogate in apa si grasimi, este indicat sa folositi mai degraba cuptorul cu microunde decat plita sau cuptorul clasic.
Cum folosim electrocasnicele din baie eficient energetic
NU INCARCA PREA MULT SAU PREA PUTIN MASINA DE SPALAT SI USCATORUL: incarcarea masinii de spalat rufe sau a uscatorului cu prea multe haine sau prea putine este gresita, trebuie sa incepi fiecare ciclu de spalare cu cantitatea potrivita de rufe in functie de specificatiile tehnice ale modelului detinut.
EVITA PRESPALAREA IN MASINA DE SPALAT: daca hainele nu sunt deosebit de murdare, prespalarea este inutila; eventual poti scufunda rufele in apa timp de 15 minute si apoi le poti pune in masina de spalat.
ALEGE PROGRAMUL ECO: chiar daca spalarea dureaza mai mult, programul ECO economiseste energie, in plus, este indicat sa speli lenjeria colorata la 30°.
TIPS AND TRICKS pentru munca remote
NU UTILIZA SCREEN SAVERUL PC-ului: setati computerul sa inchida ecranul dupa un timp in cazul in care acesta nu mai este folosit, chiar si pentru scurte pauze, in acest fel puteti economisi pana la 90% din energie.
EVITA MODUL STAND-BY IN IMPRIMANTA, MODEM SI ROUTER: in ceea ce priveste imprimantele multifunctionale, copiatoarele, dar si scanerele este mai bine sa eviti sa le lasi in modul stand-by, mai degraba porneste-le doar atunci cand ai nevoie de ele. Totodata modemurile si routerele pot fi oprite pe timpul noptii pentru a evita risipa.
OPRITI DISPOZITIVELE DUPA MUNCA: pentru a evita risipa inutil de energie electrica este indicat sa opresti toate dispozitivele odata ce ai terminat de lucrat, daca sunt conectate la o priza trebuie neaparat sa scoti incarcatorul de la alimentare.
UTILIZEAZA FUNDALUL NEGRU PENTRU MONITOR:Trecerea la fundalul negru al monitorului nu numai ca poate economisi energie, dar iti poate si proteja ochii.
Acestea nu sunt singurele modalitati prin care poti scadea factura la energie electrica, insa sunt un punct de plecare bun. Important este ca fiecare actiune sa fie facuta cu sustenabilitate si sa nu lasi resursele sa fie risipite fara rost, daca acestea nu sunt utilizate.
Sursa: Rodolfo Clix